Foredrag med Ola Graff: Runebomma -elsket og hatet
Lær mer om den samiske runebomma på dette spennende foredraget!
Gratis - ingen påmelding
Den samiske seremonitromma, den såkalte runebomma, var i bruk i hundrevis av år. Den ble brukt av sjamanene (noaidi), men også i vanlige familier. Ved hjelp av tromme og joik kunne man få kontakt både med gudeverden og de døde, og mobilisere underliggende krefter i naturen. Den var et uvurderlig hjelpemiddel som hjalp i hverdagen, mot sykdom, i nød, og samtidig ga et bilde på hele verden og hvordan verden hang sammen.
Trommene forsvant helt fordi de ble ansett som et djevelens instrument og kraftig fordømt og bekjempet av misjonærene. Foredraget vil vise litt av denne kulturkampen som kunne medføre dødsstraff, vise hvordan misjonærene så på trommene og hvordan samene sjøl så på dem.
Ola Graff har magistergraden i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo og ble Dr. philos. i 2022 på ei avhandling om en utdødd sjøsamisk joiketradisjon. Graff har vært ansatt som professor i tradisjonsmusikk ved folkesamlingen på Tromsø Museum - universitetsmuseet og er i dag emeritus. Han har gitt ut flere bøker om tradisjonsmusikk i nord, og har blant annet vært redaktør for tidsskriftet Ottar.